måndag 15 augusti 2011

Risker i dagens finansoro!

Den finansoro som idag råder i Europa och USA leder ofta till mer händelser och olika förlopp än det som direkt sker på den öppna Börsen. Regeringar ska lägga upp olika reformpaket för att stimulera eller spara. Än så länge verkar inte den svenska Riksbanken vara inne på linjen att svenska folket ska spara på bank. Då sparräntan fortfarande är väldigt låg, framför allt i förhållande till låneräntan.
Hushåll börjar se över sin ekonomi och sparar i olika former. Det såg vi förra veckan då aktiekurser och börser föll dramatiskt. Det var privatspararna som ville frigöra likvidamedel och ändra sparform ifrån Aktier till räntepapper. Eller enbart frigöra kapital för konsumtion. Nu har det ju lugnat ned sig ordentligt, jämfört med förra veckan. Men det är långt ifrån lungt.

Om hushållen börjar dra ned på konsumtionen minskas ju efterfrågan och behovet av personal. Det i sin tur kan leda till ökad arbetslöshet, vilket ökar finansoron ytterligare. Då blir det en ondcirkel som måste brytas. Regeringen som sitter nu kommer med all säkerhet sätta in stimulanspaket, för att öka konsumtion och efterfrågan. Vilket är bra. Riksbanken kommer troligen även att sänka styrräntan. Vilket signalerar att pengar inte ska sitta på bankkonto.

Men i finansoroliga tider följer även andra risker, som även setts rapporterats i media. Det är rån mot butiker, banker och privatpersoner. Hur förebygger man så det inte ska ske något rån. Till 100 % går det aldrig att skydda sig. Men däremot går det att försvåra och styra undan så rånet inte riktas mot en själv. Enkla regler är att inte visa upp att det finns kontanter, att inte följa några rutiner, att träna och utstråla självsäkerhet. Men för företag gäller andra regler. Dessa ska ändra rutiner för kontanthantering, så att det inte är några rutiner som utomstående kan lära. Inte ha värdeföremål och kontanter lätt tillgängliga. När man bär kontanter alltid vara minst två och inte gå och hålla varandra i handen utan sprid ut så rånare inte kan genomföra rånet ensam. Se till att det alltid krävs minst två vapen. Det gör att den tilltänte rånaren får problem. Det blir inga impulsrån. Rånaren ska finna någon kumpan. Då blir det längre straff, för att rånet är planerat. Vilka kan rånarna lita på....

När det gäller betalningsförmågan ifrån kunderna, finns nu möjligheten att sälja risken till ett factoringföretag. Det förstärker företagens kassa och minskar företagets risk att inte få betalt. Relativt billigt i jämförelse med vad hanteringen med påminnelser och krav kostar i form av tid och energi. Tiden som vinns bör läggas på ökad kundvård eller kompetensutveckling.

Om ni vill veta mer: kontakta www.bcbconsulting.se för konsultation i Risk Management. eller christer.borgstrom@bcbconsulting.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar