fredag 18 februari 2011

Lönerörelse

Läser i http://www.svd.se/ att fackförbunden vill ha del av de stora företagens vinster. Det kan jag förstå och köpa argumenten. Men då glömmer dem bort att lönerörelsen berör alla olika sorters arbetsgivare, inte enbart de stora börsnoterade bolagen. Dem flesta arbetsgivare är små och medelstora företag, med väldigt begränsad vinst. Skulle lönerna öka mer än vad företagen klarar av, då menar jag små och medelstora företag. Då kommer ju det leda till ökad inflation och ökad arbetslöshet. Men sådant har ju facken aldrig brytt sig om.

Det viktiga måste väl ändå vara att det går bra för företagen, och att ägarna kan få tillbaka det som stoppades in under kristiderna. Företagen behöver vinster dels för att utvecklas, och dels för att dra till sig kapitalstarka investerare. Jag personligen anser ju att det är bättre om fler får arbete, än att några få bilmontörer får ännu högre löner. Samhällsekonomiskt är det bättre om fler kommer i arbete. Om företagen tillåts att göra vinst, så kommer ju fler att anställas. Fler kommer då att ha råd att köpa produkterna och tjänsterna. Samtidigt som samhället får möjlighet att ge bra hjälp till dem som verkligen behöver det. Jag tycker framtvingad arbetslöshet som facken ofta vill ha, skadar både för individ och samhället. För att inte tala om att företagen tar skada av ökad inflation, som verkar vara ett av fackens mål.

Ökad inflation hjälpte ju 40-talisterna att snabbt bli skuldfria. Men priset som övriga samhället fick betala är det värt att göra om detta.

Nä facken borde istället börja se till normala anställningar hos normala arbetsgivare. Då de flesta är anställda hos små och medelstora företag, med väldigt begränsade vinster. Oftast är det väl snarare att ägarna får skjuta till kapital.

Med jobbskatteavdraget har ju dem flesta som arbetar fått ökad reallöneökning. Det har gjort att människor kan köpa det som behövs, och även börja spara. Samt att det även bromsat inflationen. Fler har fått arbete, men fler behöver arbete.

Jag tycker svenskt näringsliv och facken måste börja se långsiktigt och inkludera samtliga företag i sina bedömningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar