tisdag 1 februari 2011

Mellan Österns problematik

Läser i svd.se att problematiken nu sprider sig i regionen av Nord Afrika och Mellan Östern. Idag upplöste Jordaniens Kung regeringen. Han har tillsatt en person som premiärminister som ska bilda en ny regering med reformer som efterfrågas av folket. Det verkar inte vara många som tror på den lösningen.

Även på Västbanken i Palestina har löften om lokalval utlovats. Undrar hur Hamas ställer sig till detta, det är ju dem som styr på Gaza remsan. Kommer Hamas att ställa sig bakom lokalval, eller kommer dem att slå ned folkets vilja om demokrati och valfrihet.

Ur detta perspektiv att hela regionen är i gungning, kan jag förstå Israels oro för utvecklingen. Men jag hoppas innerligt att dem sitter still i båten och inte skapar mer oro. Dem kan ju se det som ett tillfälle att slå sönder alla som inte gillar deras politik.

Iran hoppas nog på att islamismen ska segra. Men oavsett vilken religon folk har, så hoppas jag att det blir demokratiskt och mer av demos kratos. Att hela regionen börjar inse nyttan av Internationell handel. Att det blir marknadsekonomi. Att dem inför Moderata värderingar gällande landets ekonomi, och hushållar med resurserna. Utan att tvinga folk in i fattigdom. Dem som behöver hjälp ska ju få det enligt dessa värderingar.

Läste även att oron spridit sig till Sudan och andra länder i regionen. Det liknar i mångt och mycket händelserna i Öst Europa, då muren föll. Hoppas att folket tar fillfället i akt och inte lyssnar enbart på den som skriker högst. Utan kritiskt värderar alla som nu vill ha makt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar