onsdag 9 november 2011

Krisen i Grekland och Italien

Sista tiden har vi nästan dagligen kunnat läsa i http://www.svd.se/ , http://www.di.se/ , http://www.aftonbladet.se/ och http://www.expressen.se/ om kriserna som ibland kallas eurokris och ibland skuldkris. Vad är då detta för kriser i de olika länderna. Båda länderna är med i EMU, men det är inte Euron som ställt till problemen och kriserna för länderna. Utan det är skulderna som länderna skaffat. I Grekland för att finansiera offentliga finanser. Däremot är Euron ett problem kortsiktigt nu när de vill lösa sina problem. De är ju väldigt beroende av övriga medlemsländer som är med i EMU. Det går inte att göra som tidigare att devalvera och höja skatterna okontrollerat. Nu måste de förhålla sig till gemensamma regler som de själva gått med på att underkasta sig. Ett annat stort problem är att de inte varit ärliga emot EU-komissionen vid ansökan om medlemskap och inte heller under uppföljningarna. Det är nu när allt står på sin spets, som de erkänner att de fuskat och är i stort behov av hjälp utifrån. Båda länderna har av hävd stor prestige inblandad, mycket heder står på spel. Grekland som är demokratins vagga, och Italien som var världsomspännande stormakt, med romarriket. Men de verkar ha glömt bort vad som hänt där emellan, fram tills idag. De är inga stormakter.

Greklands befolkning verkar enligt media inte vara intresserade av att ta emot hjälp utifrån. Självklart innebär den hjälpen även villkor ifrån de hjälpande länderna att landet ska få ordning på sina finanser. Att offentliga sektorn som är en stor kostnad minskas ned rejält. Att företag och befolkning börjar betala skatt, och inte går i pension för tidigt. I Grekland kan man uppenbarligen gå i pension redan vid 55 års ålder. Då är det ju många år som samhället ska försörja den individen. Det är nog bättre om alla är med och drar sitt strå till stacken och skjuter på pensionen åtminstonde till 67 som övriga länder verkar ha som pensionsålder. Samt att de bygger färdigt sina hus, så att de blir beskattningsbara. I Grekland behöver man inte betala skatt för fastigheten om det pågår något byggarbete på huskroppen. Därför sticker det alltid upp armeringsjärn, för husen är ju aldrig färdiga. Då slapp befolkningen att skatta. Men då så många är med och försörjs av staten, så måste ju fler vara med och bidraga till det gemensamma. Annars blir det ju som de har idag. Utöver detta så har de ju även en regeringskris, samt ingen premiärminister.

Italiens premiärminister meddelade igår kväll att han ska avgå så fort räddningspaketet är godkänt av parlamentet. Undrar hur de som ska övervaka den Italienska statsapparaten ifrån IMF kommer att bli bemötta. Kanske att männen ifrån Sicilien besöker dem och talar om att ett och annat kan inträffa om de inte skriver positivt i sina rapporter. Eller finns det möjlighet att det blir en objektiv rapport. Hoppas på det sista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar