tisdag 11 januari 2011

Första skoldagen för barnen efter jullovet.

Idag är det första skoldagen för sonen, dottern har studiedag idag. Jag tror att dem såg fram emot att komma tillbaka till sina vänner och få umgås med dem.

Bra att skolan finns, så att ungdomar kan vara både sociala och även inhämta kunskap inför livets utmaningar. Tänker på Ellen Key som i sin bok beskrev hur det var i början av industrisamhället. Där barnen sprang fritt på gatorna, för att föräldrarna var upptagna i fabrikerna och där var det för farligt för barn. Därav startades skolan för att samla ihop barnen så dem inte sprang vind för våg på gatorna. Vi verkar ha kommit ifrån det tänket i dagens samhälle. Där många skolor inte håller barnen i skolorna, utan man hittar ungdomar och barn ute på gatorna och olika cafeer vanliga skoldagar. Vilket är konstigt att skolan tillåter detta.

Barn behöver även lära sig det sociala regelverket, där är skolan en ypperlig aktör. Barnen ska ju ändå vara där, då vi nu har skolplikt i landet. De sociala reglerna är svåra att lära sig om man inte interagerar med andra människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar