torsdag 27 januari 2011

Tips om säkerhet!

Jag kommer att ge lite enkla tips om hur företag och anställda kan förbättre den grundläggande säkerheten på sina arbetsplatser.
På arbetsplatser som inte är öppna för allmänheten, där finns oftast låsta dörrar som ska passeras innan man kommer in i dem lokalerna. Oftast sitter det en kortläsare utanför. Tanken är att hålla obehöriga utanför. (Obehöriga som kan länsa handväskor och stjäla sådant som ligger framme lätttillgängligt). Men med tanke på hur dem flesta av oss är uppfostrade, så går just den tanken med att hålla obehöriga ute ihop med uppfostran att vara artig. Vad gör vi då vi dragit passerkorten i läsaren och någon står bakom. Jo vi håller upp dörren, och bryr oss inte särskilt mycket om att fråga vem människan ska besöka. Då dem står där som att det är självklart för dem att gå in på den arbetsplatsen. Jag har själv gjort så, innan det uppdagades att fel personer släpptes in.

Vi måste gå emot våran djupt rotade uppfostran att vara artiga, när det gäller säkerhet. Vi ska inte släppa in andra som inte känns igen. Om så sker, ställ åtminstånde frågan om vart och vem dem ska besöka. Följ med dem dit och se så det stämmer. Sådant sprider sig att på den arbetsplatsen går det inte att ta sig in, där ställer dem ju frågor och följer med. Då är det lättare för obehöriga som inte är ute i ärligt syfte att välja en annan plats (objekt) att slå till på. Där dem inte kontrollerar vem som släpps in.

Nu när vi ändå är inne på arbetsplatserna, så kommer vi till password för datorerna. Hur många loggar ut då dem ska till kopiatorn eller toaletten, eller till kaffeautomaten. Inte särskilt många. Vart förvarar företagen sin känsliga information, jo i datorerna. Kommer det inte obehöriga som dessutom finner öppna datorer som man kommer rakt in i det interna nätverket på. Det är ju guld för dem. Så med andra ord, "logga ut varje gång Du lämnar datorn".

Tips till dig som reser och bor på hotell!
Om du reser och har med dig en bärbar dator, så tänk på att mycket affärshemligeter finns i din dator. Du kanske förvarar informatien på en USB-sticka som vem som helst kan använda. Eller har allt på datorn och överför med jämna mellanrum info till kontoret via Internet.
Men vart förvarar du datorn då du kommer in på hotellrummet? Var ärlig mot dig själv.
Visst är det gott att ta en kall öl efter en hård dag ute bland kunderna och vara social med dem andra i baren. Datorn ligger oftast kvar på rummet, för den vill man inte gärna bära med sig till baren.
  • Lugn det behöver du inte: Dem flesta bärbara datorer har löstagbara hårddiskar. Ta loss hårddisken och lås in i en saftybox.
  • Vad gäller USB-sticka: Använd en sticka där du behöver antingen password eller fingeravtryck. Varför inte både och.
Oftast räcker den tiden som det tar att gå ned till baren och beställa en öl och inmundiga den till att ta sig in på ditt rum utan att du märker något. Sedan med hjälp av modern teknik hämta ut information ifrån din dator. Du och ditt företag vet inte att Ni blivit bestulna på affärshemligheter, t.ex. offerter och nya avtal. Kundlistor och dylikt. Det är enkelt att ta loss hårddisken och låsa in, och det sparar både dig och företaget mycket bekymmer.

I vissa länder ska man även ha ett bärbart larm kopplat till dörrarna, så att man hinner vakna om någon kommer in på rummet medan man sover. Förhoppningsvis så skrämmer det även bort inkräktarna.

Det här var början på enkla säkerhetstips att tänka på. Jag kommer fortsätta att skriva om dem och ge tips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar