onsdag 12 januari 2011

Plattskatt

Läser i dagens svd.se på Brännpunkt av Camilla Lindberg och Lars Rejdnell om att dem förespråkar ett avskaffande av dagens lapptäcke inom inkomstskattelagen. Utan istället införa plattskatt för alla. Det är något som jag kan ställa mig bakom, då det redan finns en överenskommelse mellan partierna ifrån 1992 att införa Plattskatt och avskaffa värnskatten.

Detta medför ju även att staten får in mer pengar i skattkistan, genom att fler är med och betalar skatt. Dem pengar som idag betalas i statligskatt och värnskatt är högst troligt att det kommer användas som riskkapital istället för att gå iväg som skatt. Sveriges företag behöver mer riskvilligt kapital. En liten del av dagens statligaskatt kan även användas till konsumtion, men det beror på vart på inkomststegen man ligger. Ligger inkomsterna precis vid en brytpunkt så är det högst troligt att den höjda disponibla inkomsten går till konsumtion. Vilket även skapar arbete, som gör att fler behvs i arbetslivet.

En skatt som är legitim i invånarnas ögon, är ju även skäl för att färre människor väljer att fuska samt skatteplanera. Dem flesta höginkomsttagare har ju även studieskulder, förutom alla hantverkare som idag är höginkomsttagare. Vid en plattskatt skulle det även vara möjligt för staten att få tillbaka utlånat kapital tidigare. Studielån är en bra kassako för staten, då räntan kapitaliseras varje år och ej är avskrivningsbar. Det gör att staten sett till att få en jämnlikviditet fram över.

Nu kommer några ifrån oppositinen anse att det är orättvist att alla får samma skatt. Men vad är det för rättvist med att ha en progressivskatt som idag. Då även brytpunkterna ligger så lågt som dem gör.

Momsen däremot anser jag ska vara differientiserad, så att staten kan styra visst utbud med dessa verktyg. T.ex. höjd moms för hälsofarlig mat och godis. höjd moms på snabbmats restauranger. Som inte heller borde få kallas restauranger.  Höjd moms på utsläpp som är hälsofarligt och icke miljövänligt. Sänkt moms på miljövänliga varor. Sänkt moms på samtliga tjänster, då det är i denna sektor de nya jobben kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar